Atelierul de mozaic

Mozaicul Catedralei Naționale este cel mai amplu și complex ansamblu de mozaic realizat în România,

în cadrul căruia lucrează 50 de oameni, care folosesc aproximativ 16 kg de mozaic pe metru pătrat.

           Echipa coordonată de pictorul Daniel Codrescu continuă lucrul la pictura în mozaic a Catedralei Naționale. Echipa este conștientă de misiunea sa de a ajuta credincioșii să-și înalțe privirea spre Dumnezeu, dar și de a contribui la realizarea unui simbol al identității și unității românilor de pretutindeni.

          Icoanele nu sunt componente pur ornamentale, ci părți conlucrătoare și mijlocitoare aflate în slujba liturgică, care participă în mod negrăit la lucrarea adâncirii în credință, a înălțării ființei și a unirii în duh de jertfă cu Hristos, și prin El, cu Tatăl în Sfântul Duh.

           Întâlnirea ochi în ochi cu Dumnezeu necesită înfățișarea stării de desăvârșire a chipului dumnezeiesc relevat creștinului aflat în căutarea desăvârșirii. Această întâlnire poate avea loc numai prin icoană, care poartă în sine o reprezentare a chipului neschimbător și statornic a lui Dumnezeu și a sfinților întru care este slăvit.”

           Cele mai dificile lucrări iconografice, cele de la cupola altarului, au fost finalizate, dar munca la altar va continua până înainte de Sfintele Paști. Pictorii mai au de definitivat motivele decorative de sub bolta Maicii Domnului și mai au de făcut pictura de pe spatele catapetesmei.

      Icoana Maicii Domnului Platytera, din absida altarului, cu o înălțime de 16 metri, este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului în mozaic din România şi una dintre cele mai mari din lumea ortodoxă.

Mozaicul finalizat în altar și pe iconostas reprezintă 20% din suprafața picturii Catedralei Mântuirii Neamului: 3.000 de metri pătrați din totalul de aproximativ 15.000.